Johanna Ojala-Niemelä

Hoitajamitoituksesta säädettävä laissa

Tämän vaalikauden aluksi Sipilän hallitus päätti heikentää eniten apua tarvitsevien ikäihmisten hoivaa. Hallitus esitti hoitajien vähimmäismitoituksen laskua 0,5:stä 0,4:ään. Onneksi opposition ja kansalaisyhteiskunnan voimanponnistuksena hallitus perääntyi tästä esityksestä. 

 

Vanhuspalvelut ja niiden laatu ovat jatkuvasti lehtien otsikoissa. Hoitajamitoitus ei yksin paranna kaikkia ongelmia, mutta hoitajien määrällä on merkitystä. Heille, jotka tarvitsevat kaikkein eniten apua arjessaan ja ovat eniten riippuvaisia hoivasta sillä on väliä, kuinka monta hoitajaa on työvuorossa. 0,4:n mitoitus tarkoittaa, että 14 vanhuksen hoitoyhteisössä aamu- tai iltavuorossa on vain yksi ainoa hoitaja. Vuonna 2012 kaikki kantoivat huolta hoitajien määrän riittävyydestä eduskunnassa. Silloin sovittu 0,5 hoitajamitoitus mahdollisti sen, että 14:ää henkilöä hoitaa sekä aamu- että iltavuorossa edes kaksi hoitajaa. 

 

Viime hallituskaudella SDP:n vahvalla vaikutuksella säädettiin historiallinen vanhuspalvelulaki. Siinä vahvistettiin osallisuutta, parannettiin mahdollisuuksia vaikuttaa omaan hoitoon ja hoivaan sekä lisättiin ikäihmisten ja vanhusten aseman ennakointia kaikessa päätöksenteossa. Tällä vaalikaudella Sipilän hallitus on romuttanut tätä lakia. 

 

Valitukset hoitovirheistä, henkilöstön jaksamisongelmat, osaavan työvoiman saatavuusongelmat sekä omaisten huoli ja vastuun kasvaminen hoidosta tulevat olemaan tämän päätöksen seurauksia puhumattakaan asiakkaan, ikäihmisten, näkökulmasta. Miltä tuntuu, jos ainoat päivän aikana koskettavat kädet ovat kiireiset tai yöpaitaa ei ehditä vaihtamaan päivävaatteisiin ennen puoltapäivää? Millainen on elämänlaatu, jos päivästä toiseen iltatoimet alkavat jo tunteja ennen nukkumaanmenoa ja ruuan joutuu aina syömään kiireessä ja kylmänä? Ulkoilusta moni vanhus saa vain haaveilla jo nyt. 

 

Eduskunta on esittänyt tahtotilansa siitä, että hoitajamitoitus täytyy kirjata lakiin. SDP on tehnyt asiasta lakialoitteen ja Sipilän hallituksella on mahdollisuus korjata hoitajamitoitus inhimillisyyden nimissä vielä tällä vaalikaudella.

 

Vanhuspalvelulaissa korostetaan, että ikäihmisten hoito ja huolenpito toteutetaan ensisijaisesti kotona tai kodinomaisessa ympäristössä. Laitoshoitoon turvaudutaan vain, jos se on lääketieteellisesti tai arvokkaan elämän ja turvallisen hoidon kannalta muuten perusteltua. Lain hengen mukaan esimerkiksi terveyskeskuksen vuodeosastolla ei saa hoitaa ihmisiä, joilla ei ole siihen lääketieteellistä tai muuta perusteltua syytä. Esimerkiksi muistisairaus tai välimuotoisten hoitopaikkojen puute ei riitä tällaiseksi perusteeksi. 

 

Valitettavan monessa kunnassa tehostetun palveluasumisen, ryhmäkotien ja vastaavien kodinomaisten asumis- ja hoitoyhteisöjen vähäisyyden takia ikäihmisiä on laitoshoidossa. Se on epäinhimillistä ja samalla äärettömän kallista. Toisaalta kotihoidossa on ihmisiä, joiden oikea asumispaikka ei turvattomuuden tai muistiongelman takia ole enää koti. Hoitajamitoituksen lisäksi kehitettävää vanhuspalveluissa riittää myös tulevalla vaalikaudella.

 

Johanna Ojala-Niemelä

Kansanedustaja (sd.)

Kirjoitus julkaistu Kemi-Tornio lehdessä

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/9afb7c5f-785d-4...
"...Vanhuspalvelulaissa korostetaan...".
Vanhuspalvelulaissa korostetaan heitteillejättöä, vaikka M.Vaaraman mukaan
"Laitoksissa olevista vanhuksista 80 prosenttia on muistisairaita, joten vanha suositus ei ole riittävä...".

Blogissa kehutaan kyllä, miten SDP on tehnyt sitä ja tätä, mutta nyt senkin porukan esitys on varsin vaisua ja ponnetonta, vaikka vaalitkin ovat lähellä.
Miten lie vaalien jälkeen ryhmäkurin jyrätessä loputkin aktiivisuudesta.

Tuomas Pirttisalo

"0,4:n mitoitus tarkoittaa, että 14 vanhuksen hoitoyhteisössä aamu- tai iltavuorossa on vain yksi ainoa hoitaja"

Ei tarkoita.
Hoitajamitoitus ei kuvaa vuorossa olevien työntekijöiden määrää, vaan yksikön vakanssien ja yksikön asiakaspaikkojen välistä suhdetta.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Hoitajamitoitus on vain yksi elementti. Esitys 0,7 hoitajasta tarkoittaa, että 10 vanhusta kohti on 7 hoitajaa. Se ei kerro mitään töiden järjestelystä. Kiirehuippujen tasaus on hyvin keskeinen asia. Se tarkoittaa, että paikalla olevien hoitajien määrää vaihdellaan tarpeen mukaan.

Hiljaisimpina aikoina voi pari hoitajaa olla tarpeeksi, mutta kiireaikaan ehkä 15 hoitajaakin on liian vähän. Laki, kun se valmistuu, tarjoaa pohjamallin, mutta keskeinen vastuu on työnjohdolla siitä, etteivät jotkut rasitu liikaa ja toisilla on löysää. Tärkeää olisi, että hoitoyksikössä keskustellaan avoimesti, millainen työnjako olisi paras sekä hoitajien että hoidettavien osalta.

Katsoin juuri TV:n ajankohtaisohjelmaa, jossa esiteltiin hoivakoti Tervaskannon toimintaa. Siellä työt on jaettu siten, että jokainen hoitaja vastaa hänen ryhmäänsä kuuluvien vanhusten hoidosta itsenäisesti. Sitovia aikatauluja ei ole. Vanhukset voivat herätä, syödä ja levätä omaan tahtiinsa. Heidän toiveensa otetaan huomioon mahdollisuuksien mukaan.

Vanhukset toivoivat liikuntaa ja muuta virkistävää ohjelmaa lisää. Useimmat kokivat hoivakodin oikeaksi kodikseen. Malli vaikutti toimivalta, mutta tuskin sopii isolle kansainväliselle toimijalle. Tarvaskanto on myyty Mehiläiselle. Kaupasta on valitettu. Toivottavasti kauppa kumoutuu, eikä vanhusten tarvitse pelätä tulevaisuuttaan.

Toimituksen poiminnat